Укр
Телефон гарячої лінії
0 800 50 17 72

Майже цілий рік усі ми — й дорослі, й малята — з нетерпінням очікуємо на зимові свята. Новий рік, Різдво, Водохреще та інші урочисті дні несуть із собою веселощі та розваги, ігри, співи, танці. А особливо радіють діти приходу Святого Миколая, який кладе їм під подушку «винагороди» за їхню слухняність та працьовитість. Тому протягом року вони намагаються бути саме такими: не лінивими, доброзичливими, старанними.

У ніч із 18 на 19 грудня Миколай залишає чемним дітям подарунки й «миколайчики» під подушкою або в черевикові біля порога, чи в глиняному полумиску, який увечері ставлять на підвіконня. А неслухняним — різочки в куточку.

Подарунки один для одного іноді готують і дорослі. Вони дарують їх тим, хто протягом року не скупився на добрі справи.

То хто ж такий Миколай і чому свято на його честь відзначають в усьому світі?

Історія бере свій початок ще сімнадцять віків тому. Єдиний син у заможних батьків-християн Ніколаус надумав відмовитися від світського життя і присвятити себе служінню Богові.

Ніколаус повсякчас допомагав тим, що жили у скруті. Але робив це таємно, адже не хотів прославлятися на чужому горі. За численними легендами він підкидав бідним через вікно вузлики з немалою кількістю золота. І люди спочатку вважали це справжнісіньким дивом, а потім все ж здогадувалися, що це про них турбується отець Ніколаус.

Згідно з розповіддю, поданою у «Житії святих», через певний час відомого благодійністю і вірністю Господові священика обирають єпископом Мирлікійським (від міста Міра в провінції Лікія). В книзі говориться, що архієрей не лише допомагав бідним, хворим, декілька разів рятував несправедливо засуджених на смертну кару, але й чинив чудеса. За легендою він був здатний молитвою вгамувати бурю на морі. Тож вважається покровителем мореплавців. Помер Святий 345 року, доживши лише до свого 65-річчя.

Грецькі календарі з IX століття згадують про відзначення дня Святого Миколая. З Візантії культ поширився світом. А в середньовіччі у європейських країнах налічувалося до тисячі храмів цього Святого.

На українських землях вшановують Миколая від початку приходу сюди християнства. У ніч з 18 на 19 грудня в оселі, де живуть діти, нечутно приходить Миколай і так само нечутно кладе переважно під подушки, а іноді у черевички сплячої малечі жадані дарунки. І що характерно — саме ті дарунки, які собі намріяли слухняні хлопчики й дівчатка. Звідки Миколай знає, що кому потрібно? Бо напередодні чарівної ночі належить написати лист-прохання до Святого, покласти записку на вікно і сподіватися на здійснення мрії: чи то ангел, чи то яка пташка-невидимка той лист забере. І Миколай точно знатиме, чого від нього чекають. Але якщо малюк ще писати не вміє, Святий і так здогадається.

А що чекає неслухняних? Таких в Україні геть мало! А якщо трапляються, то їм дістається різочка, але тоненька і недовга. А якщо мама й тато дуже попросять Миколая, то попри різочку Святий все ж покладе ще цукерку чи мандаринку!

І всі-всі дітлахи у день Святого Миколая обов’язково заслуговують на найсмачніше морозиво «Рудь»! Взимку, коли батьки не дозволяють їсти його на вулиці, воно може порадувати усю родину на святковому столі. Для таких випадків ми маємо в асортименті морозиво в особливому форматі — сімейній упаковці. Смакуйте щасливим моментом із дуже-дуже ніжним морозивом-мусом «ФанФан», долучіть малечу до приготування десертів із «Дитячим бажанням» або спечіть ароматний струдель, щоб подати його зі «100 % морозивом»!

З днем Святого Миколая! І щасливих новорічних та різдвяних свят!

Читайте також
2016-01-12T15:45:10+02:002022-02-21T09:22:28+02:00Майже цілий рік усі ми — й дорослі, й малята — з нетерпінням очікуємо на зимові свята. Новий рік, Різдво, Водохреще та інші урочисті дні несуть із собою веселощі та розваги, ігри, співи, танці. А особливо радіють діти приходу Святого Миколая, який кладе їм під подушку «винагороди» за їхню слухняність
Підпишіться на розсилку
Дякуємо!
Перший дайджест — уже скоро.

Дізнавайтеся першими про події з життя компанії, а також цікаві акції, смачні новинки, корисні статті та рецепти.