Кефірні маринади для шашлику
НазадОпис страви
Який же відпочинок на природі без ароматного соковитого шашлику? Свіже повітря, магія вогнища, хороша компанія в поєднанні з неповторним смаком традиційної страви кавказької кухні створять приємну атмосферу і зроблять ваш відпочинок яскравим та незабутнім.
Ніхто достеменно не знає, кому вперше спало на думку приготувати шашлики. Відомо тільки, що смажили їх ще в V столітті кочівники з Євразії.
Одним з основних компонентів шашлику, окрім м'яса, вважається маринад. Саме він надає страві виняткового смаку й аромату, особливої ніжності.
Способів приготування маринаду для шашлику існує безліч. Якщо традиційні оцет та майонез — варіанти не для вас, спробуйте зробити шашлики з маринадом на основі кисломолочних продуктів, особливо популярним на Сході.
Кефірний маринад надає страві м’якості, пікантності. Йому часто віддають перевагу, коли збираються на природу з дітьми: кефір робить м'ясо ніжним, а приправи — не надто гострими.
Кефірний маринад для шашлику з курятини
Обов'язковим атрибутом майже кожного свята або відпочинку на природі є шашлик.
Інгредієнти
Кефір 1% ТМ «Рудь» (або Ряжанка 2,5% ТМ «Рудь») | 1,5 склянки |
Курячі стегна | 1 кг |
Чорний перець | 0,5 ч. л. |
Мелений мускатний горіх | 0,5 ч. л. |
Лимон | 1/4 |
Карі | 1/4 ч. л. |
Часник | 4 зубчики |
Цибуля | 4-5 шт. |
Сіль | за смаком |
Приготування
Поділіть курячі стегенця на 5–6 приблизно однакових частин. М'ясо посоліть та полийте лимонним соком.
Тепер необхідно взяти часник, 2–3 цибулини та розмолоти їх у блендері. До суміші додайте кефір, карі, а також мелені горіхи і чорний перець. Добре перемішайте маринад.
Решту цибулі наріжте кільцями.
Нарізане м'ясо покладіть у подвійний мішечок та полийте кефірним маринадом. Зверху покладіть кільця цибулі та ретельно все перемішайте. Залиште маринуватися протягом 4–6 годин.
Нанизайте шматочки м'яса на шампури, чергуючи їх з цибулею.
Готуючи шашлики на жару, не забудьте 1–2 рази полити їх маринадом. Так вони вийдуть соковитими та збережуть приємні нотки доданих спецій.
Духмяний маринад зі спеціями
Інгредієнти
Свиняче м'ясо | 2-3 кг |
Цибуля | 1 кг |
Кефір | 1 л |
Сіль, перець | за смаком |
Мелений коріандр | 1 ст. л. |
Перець чилі | 1 ст. л. |
Приготування
Вимийте м'ясо і наріжте невеликими шматочками. Цибулю подрібніть кільцями. У глибоку посудину викладіть свинину, посипте порізаною цибулею, приправами. Додайте сіль і перець за смаком. Все перемішайте і залийте кефіром. Накрийте шашлик кришкою і залиште в холодному місці на 8 годин. Після можна нанизувати мариноване м'ясо на шампури, чергуючи його з цибулею, і смажити.
Маринад із зеленню
Інгредієнти
М'ясо | 3 кг |
Кефір | 3 склянки |
Цибуля | 3 шт. |
Зелень (кріп, петрушка, базилік, м'ята) | за смаком |
Приготування
Дрібно поріжте кріп та петрушку. Цибулю наріжте півкільцями. М'яту та базилік порвіть на дрібні шматочки. Всі інгредієнти покладіть у миску, добре перемішайте та залийте кефіром. Маринад готовий! Залишилося тільки замаринувати ним м'ясо.
Рецепт маринаду для шашлику
Інгредієнти
М'ясо | 3-4 кг |
Кефір | 1 л |
Олія | 3 ст. л. |
Цибуля | 4 шт. |
Сіль, перець | за смаком |
Приготування
Очистіть цибулю, наріжте її кільцями та покладіть у миску. Додайте сіль та перець за смаком. Перемішайте цибулю руками, аби вона дала сік. Додайте кефір та олію. Ретельно перемішайте суміш. Ось і все! Готовим маринадом можна заливати м'ясо.
Маринад для шашлику з хмелі-сунелі
Інгредієнти
М'ясо | 3 кг |
Кефір | 1 л |
Цибуля | 500 г |
Хмелі-сунелі | 1 ст. л. |
Сіль, перець | за смаком |
Приготування
Щоб приготувати цей маринад, наріжте цибулю півкільцями та викладіть у миску. Потім додайте сіль, перець та хмелі-сунелі. Ретельно все перемішайте. Залийте кефіром і знову перемішайте інгредієнти. Маринад для шашлику готовий!
Маринад на кефірі з лимоном
Інгредієнти
Свинина | 2 кг |
Кефір | 1 л |
Лимон | 2 шт. |
Цибуля | 800 г |
Помідори | 0,5 кг |
Свіжий кріп | кілька пучків |
Сіль, спеції | за смаком |
Приготування
Нарізаємо свиняче м'ясо невеликими шматочками, діаметром приблизно 5–6 см. Викладаємо свинину в глибоку миску або каструлю, засипаємо приправами (приблизно половину приправ) і сіллю. Перемішуємо. Цибулю нарізаємо кільцями, але не розділяємо їх (так буде зручніше нанизувати на шампури). Лимон також нарізаємо кружечками або півколами (якщо лимон великий); помідори розрізаємо начетверо. Дрібно шаткуємо кріп. Всі нарізані овочі викладаємо до м'яса і перемішуємо. М'ясо з овочами заливаємо кефіром і висипаємо залишок приправ. Готове мариноване м'ясо ставимо в холодне місце на кілька годин.