Як приготувати чанахі
НазадОпис страви
Складаючи меню на обід, зверніть увагу на оригінальну грузинську страву – чанахі, різні варіації якої, наприклад, рецепт чанахі з грибами в горщиках, не вимагають особливих зусиль при приготуванні, а в результаті ви отримуєте апетитну і ситну страву. Основними компонентами чанахі є м'ясо та овочі , які можна вибирати за власним смаком і бажанням. А от від вибору способу, як приготувати чанахі, залежатиме, чи отримаєте ви наваристу першу, чи другу страву.
Традиційний грузинський чанахі
Основними компонентами чанахі є м'ясо та овочі , які можна вибирати за власним смаком і бажанням.
Інгредієнти
Яловичина | 500 г |
Картопля | 600 г |
Баклажани | 300 г |
Томати | 500 г |
Морква | 200 г |
Цибуля | 200 г |
Часник | 4 зубчики |
Сіль ( інші спеції ) | за смаком |
Приготування
Починати приготування чанахі необхідно з підготовки баклажанів, що позбавить їх від легкої гіркоти. Для цього наріжте їх кубиками, рясно посоліть і дайте постояти 30 хв, після чого промийте і добре відіжміть. Подрібнені продукти укладіть в глиняні горщики шарами в такій послідовності: м'ясо, картопля, баклажани, цибуля, морква, частина томатів, не забуваючи посолити і приправити спеціями.
Щоб страва вийшла більш соковитою і рідкою, додайте трохи бульйону або води. Готуйте чанахі в духовці при температурі 180 градусів близько 2 годин, при цьому за 15 хв до кінця додайте залишки томатів, часник і зелень.
Простий рецепт чанахі з грибами
Інгредієнти
М'ясо | 600 г |
Шампіньйони ТМ «Рудь» | 300–400 г |
Картопля | 8 шт. |
Цибуля ріпчаста | 2 шт. |
Морква | 2 шт. |
Часник | 4 зубчики |
Перець духмяний горошок, лавровий лист, сіль, хмелі-сунелі | за смаком |
Приготування
Для приготування чанахі з грибами вам знадобляться глиняні горщики середніх розмірів. М'ясо наріжте великими шматочками, посоліть, поперчіть і злегка обсмажте на розпеченій рослинній олії. Викладіть на дно горщиків. Цибулю наріжте півкільцями і покладіть другим шаром, а зверху накрийте шматочками грибів.
Очищену і нашатковану великими брусочками картоплю посоліть і приправте спеціями, помістіть в горщики. Зверху викладіть терту моркву, залийте страву достатньою кількістю м'ясного бульйону і поставте у прогріту до 200 градусів духовку приблизно на годину-півтори. У готове чанахі додайте подрібнений часник і зелень, дайте трохи настоятися перед подачею.
Українські рецепти чанахі з квасолею
Інгредієнти
Свинина | 400 г |
Картопля | 400 г |
Квасоля ТМ «Рудь» | 100 г |
Шампіньйони ТМ «Рудь» | 4-5 шт. |
Цибуля | 1 шт. |
Морква | 1 шт. |
Часник | 2 зубчики |
Томатна паста | 2 ст. л. |
Приготування
Нарізане шматочками м'ясо і замочену на ніч квасолю помістіть в чавунний казан, залийте водою і поставте на вогонь. Варіть протягом 40–45 хв. У процесі варіння видаляйте піну, посоліть і додайте нарізані гриби. Потім половину подрібненої моркви і картоплю додайте в напівготовий м'ясний бульйон і продовжуйте тушкувати.
У процесі тушкування чанахі підготуйте «зажарку» із решти моркви, цибулі і томатної пасти. Коли картопля достатньо розм'якне, викладіть «зажарку» в казан, вичавіть туди ж часник і влийте півсклянки розсолу помідорів для додання страві пікантного пряного смаку. Ще 5–10 хв, і можна пригощати рідних смачною вечерею.
Існують ще й інші рецепти чанахі з квасолею, які відрізняються способом приготування. В українській кухні більш популярний чанахі по-львівськи, в якому замість баклажанів використовується квасоля. Для приготування цієї страви візьміть в рівних пропорціях свинину та картоплю (~ 700 г), цибулю та моркву (по 200 г), томати (400 г) і відварену червону квасолю (1 склянка). Картоплю і м'ясо наріжте великими кубиками і обсмажте на окремих сковородах до напівготовності.
Картоплю складіть на дно горщиків і засипте квасолею. У процесі смаження м'яса додайте пару ст. л. борошна, подрібнену цибулю і моркву, а також помідори. Отриману суміш залийте бульйоном або водою і проваріть 15 хв, після чого розлийте її по горщиках.
Завершальний штрих – 15 хв тушкування в розігрітій духовці, і можна подавати на стіл.