Укр
Телефон гарячої лінії
0 800 50 17 72

Важко однозначно відповісти на це питання. З одного боку, морозиво для нас — яскравий, приємний спогад, що дарує відчуття свята. З іншого боку, це задоволення можна купити буквально на кожному кроці і знов відчути себе безтурботною дитиною.

Вчені з’ясували, чому, спробувавши справжнє натуральне морозиво, ми відчуваємо відчутний прилив щастя.

Виявляється, що у вершковому маслі, вершках і молоці, з яких роблять морозиво, міститься тріптофан — дуже ефективний натуральний транквілізатор, який піднімає настрій і заспокоює нервову систему.

Тріптофан — це незамінна амінокислота, яка використовується мозком разом з вітаміном В6, ніацином (або ніацинамідом) і магнієм для виробництва серотоніна, нейромедіатора, який переносить сигнали між мозком і одним з біохімічних механізмів сну в організмі. Користь: допомагає викликати природний сон; зменшує больову чутливість; діє як природній антидепресант; допомагає зменшити занепокоєння і напругу; зменшує деякі симптоми біохімічних порушень в організмі, у тому числі і пов’язані з прийомом алкоголю.

Крім того, ніщо так не заряджає енергією, як морозиво, в якому є і глюкоза, і горіхи, і шоколад. А вафлі і печиво, які часто використовують для виробництва морозива, надають додаткову порцію кальцію, глюкози, вітамінів А, В, З і D, які дуже необхідні для організму, особливо зростаючого. Дітлахам потрібно так багато сил для забав, що кращого джерела енергії просто не знайти! Можливо, саме тому історія морозива налічує декілька тисяч років. Ще древні римляни на своїх бенкетах ласували збитим охолодженим молоком з різними добавками. Знали про морозиво і в Древньому Китаї. А на пишних столах арабських правителів воно займало почесне місце.

З моменту свого виникнення морозиво сильно змінилося. Звичайно, з’явилося безліч нових видів, що відрізняються за смаком, формою, кольором. Чотириста років тому до морозива вперше додали шоколад — а сьогодні важко уявити собі щось, настільки ідеально відповідне один до одного (ну, хіба що, шампанське і полуниця, сало та цибуля).

Можна ще багато часу витратити на перерахування переваг морозива. Але зупинимося на одному, важливому. Морозиво є хорошою альтернативою тортам і тістечкам. Яке ж свято без торта? Саме він робить стіл гарним і святковим. Проте, торти дуже калорійні, містять насичені жирні кислоти. Ось тут-то і варто пригадати про альтернативу — торт з морозива! Для тих, хто сидить на дієті і підраховує калорії, нагадаємо, що дієти з морозива любить дотримуватися знаменита Мадонна. Отже, якщо не поїдати його кілограмами, ваша фігура від нього не постраждає, а, навпаки, стане кращою. Адже, в одній порції морозива міститься половина денної норми мінералів і амінокислот, а калорійність одного шматочка близько 100 ккал, що в чотири рази менше калорійності торта.

І декілька слів про національні особливості куштування морозива. Наші люди відрізняються невибагливістю — в булочну на таксі не їздять, а морозиво — їдять на ходу. Це все-таки товар імпульсного попиту — побачив, схопив, з’їв,  побіг. Для іноземців же морозиво — десерт. Прийшов в кафе, пообідав, а вже потім узяв морозиво і повільно насолоджується його смаком. Ми теж до цього йдемо. Але дуже повільно. Продавці морозива говорять, що зростає вживання «сімейного» морозива, а це говорить про те, що у людей з’являється звичка їсти морозиво вдома. Отже, коли солодколід («морозиво» на болгарській мові) стане домашнім десертом, українські виробники компенсують падіння продажів зимою і зможуть пом’якшити сезонність даного продукту!

Смакуйте із задоволенням!

Читайте також