Укр
Телефон гарячої лінії
0 800 50 17 72

Споконвіку молоко вважалося одним із найважливіших продуктів харчування. Молоко та молочні продукти складали основу раціону більшості людей. Недаремно ж не існує для немовляти кращої їжі, кориснішої, безпечнішої, якіснішої, аніж молоко. А чому наші бабусі і мами змушують нас пити гаряче молоко при застудах? До того ж, цей продукт включається в список дозволених і навіть необхідних багатьма дієтологами.

Чим же так корисне молоко? Як воно впливає на організм людини? Споживання молока в якій кількості та якому вигляді матиме найбільшу користь?

Для початку звернемося до історії, до надбань та досвіду минувшини. Навіть без знання хімічного складу та фізичних властивостей, лише на основі спостережень за впливом молока на організм людини, стародавні мислителі застосовували його для лікування багатьох хвороб. Так, цей продукт активно використовували лікарі Стародавнього Єгипту, Греції та Риму.

Про цінність молока та його користь зазначається і у Ведах. Якщо вірити священному писанню, то молоко позитивно впливає не лише на фізичний, а й на духовний розвиток людини.

Сьогодні ж цей продукт вже досліджений досить ретельно, його хімічний склад та фізичні властивості давно відомі, ефективність доведена. А значна кількість людей просто не може уявити свій добовий раціон без склянки молока.

  • Склянка теплого молока з медом вважається найефективнішим засобом від безсоння. Не будучи снодійним засобом, випите на ніч молоко заспокоює організм, знижує секрецію шлунка, має вплив на його рецептори. Цей напій також має здатність втамовувати спрагу.
  • У питанні — збільшення маси тіла або ж її зменшення — виникло багато суперечок. Дієтологи не можуть дійти згоди, але все ж таки більшість стоїть на тому, що молоко допомагає позбутися зайвої ваги. Вчені дослідили і виявили, що склад молока досить різноманітний і багатий на корисні і поживні речовини: 25 жирних кислот, 30 мінеральних солей, 20 амінокислот, 20 вітамінів.
  • Найбільш цінними є білки. Вони містять майже всі незамінні амінокислоти. А більшість макро- та мікроелементів, що є в молоці, є надзвичайно важливими при відновленні крові, формуванні кісткової тканини.
  • Лікарі рекомендують молоко при туберкульозі, малокрів'ї, гастриті, отруєннях, хворобах нирок, печінки як дієтичний продукт і такий, що має лікувальні властивості. Молоко є незамінним у харчуванні дітей та робітників з важкими умовами праці.
  • Виявляється, що цей напій також допомагає людині подолати стресовий стан, заспокоює нервову систему, знижує артеріальний тиск. Недаремно ж немовля заспокоюється, випивши молока.
  • Американські вчені досліджували вплив молока на серцево-судинну систему. І виявили, що ризик таких захворювань, як інсульт і гіпертонія, знижується на 50 %.

Користь молока доведена ще задовго до нас. Нам же лишається лише дбати про своє здоров'я, вживаючи цей продукт. Якщо ж раптом ви не є прихильниками молока, спробуйте інші молочні продукти, як-от: м'який сир, йогурт, сметана, кефір.

Читайте також