Укр
Телефон гарячої лінії
0 800 50 17 72

Команда компанії «Рудь» доєдналася до святкування Дня вишиванки. Свято покликане зберегти давні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу, тому відзначають його, вдягнувши вишиванку.Для українців вишиті сорочки є символом національної ідентичності. Проте наразі їх носять по всьому світу на знак підтримки нашої культури і традицій, що набуло особливого сенсу під час війни. Сьогодні День вишиванки відзначають у понад 100 країнах, тому він отримав назву Всесвітнього.

Зараз вишиті українські сорочки одягають президенти інших країн, політики, громадські діячі на знак солідарності з Україною. Відомі дизайнери використовують вишиванки при створенні колекцій одягу.

У мирні часи з нагоди Дня вишиванки відбувалися масові заходи, присвячені історії та культурі вишитих сорочок. Проводили пізнавальні виставки, лекції, флешмоби, мегамарші у вишиванках, концерти, покази фільмів. За історичними відомостями, вишиті сорочки з'явилися на українських землях ще до VI століття.

За старих часів вишиванку шили з домашнього самотканого полотна. Що білішим і тоншим був матеріал, то вище цінувалася сорочка. У заможних родинах вишивали кольоровим шовком із додаванням золотої та срібної ниток, а українці без великих статків обходилися звичайними нитками.


Люди завжди вірили, що вишивка слугуватиме оберегом для того, хто носитиме сорочку. Кожен регіон України може похвалитися своїм унікальним вишиваним орнаментом. Серед них зустрічаються різноманітні геометричні фігури, квадрати, ромби, хрестики, а також квіти, тварини.

Дослідники української вишивки налічують понад 200 старовинних швів на основі 20 технік вишивання (гладь, колосковий шов, низь, вузлики, шнурочок, кручений шов, вирізування, виколювання, козлик, плетінка, мережка):

  • На Тернопільщині переважає чорний колір у вишивці. За переказом, у давні часи татари вбили всіх чоловіків у краї. Земля стала чорною від пролитої крові. Вцілілі жінки поклялися перед померлими, що впродовж семи наступних поколінь одягатимуть вишиванки лише чорного кольору.
  • Центральні регіони України часто застосовували вишивку білими нитками, і акцент був більшим на рельєфність візерунка, ніж на колірну гаму.
  • Білим по білому вишивали на Полтавщині.
  • На Житомирщині були розповсюджені геометричні візерунки переважно червоною ниткою на білому тлі. На сорочках зображали виноград — символ сім’ї; калину, яка уособлювала українську духовність.
  • На вишиванках із Сумщини зображали птахів та квіти.
  • Чернігівщина характеризується чітким та дрібним хрестиком.
  • На Київщині цінувалося поєднання біло-червоно-чорних відтінків квіткових мотивів.
  • На Півдні — самобутні малюнки, вишиті хрестиком, переважали квітчасті мотиви.
  • Захід України багатий на квітчасті та яскраві орнаменти.
  • У східних регіонах під час вишивки частіше використовували червоні та чорні (Донеччина) або червоні та блакитні (Луганщина) кольори, зображали пишні квіти, дерева.

Види орнаменту й техніки відрізнялися не тільки від регіону до регіону, а й від сім'ї до сім'ї. Вони передавалися від покоління до покоління. Так вишивана сорочка стала невіддільним елементом культури, історії та «генетичним кодом» українського народу.

Інші новини
Коментарі
Щоб залишити коментар, авторизуйтесь
Підпишіться на розсилку
Дякуємо!
Перший дайджест — уже скоро.

Дізнавайтеся першими про події з життя компанії, а також цікаві акції, смачні новинки, корисні статті та рецепти.