Вареники із солодкими начинками
НазадОпис страви
Щедру українську кухню абсолютно неможливо уявити без вареників. В Україні з цим кулінарним шедевром познайомилися завдяки туркам: східна страва «дюш-вара» спочатку стала «варАниками», а потім «варЕниками». Сьогодні в арсеналі українських господинь нараховуються тисячі рецептів приготування — вареники з вишнею, вареники з полуницею, з лісовими ягодами, черешнею, яблуками, сиром.
Серед несолодких наповнювачів найбільш поширеними є капуста, картопля, гриби й, звичайно, сало. Але найбільш затяті прихильники української кухні, звичайно, скажуть, що справжні вареники все ж повинні бути солодкими!
Вареники з вишнею на молоці
Рецепти солодких вареників з вишнями та полуницею на молоці для дорослих та дітей.
Інгредієнти
Яєчні білки | 3 шт. |
Вода | 0,5 склянки |
Молоко ТМ «Рудь», 2,5 % | 0,5 склянки |
Сіль | 0,5 ч. л. |
Борошно | 5–6 склянок |
Вишня без кісточок ТМ «Рудь» | 800 г |
Цукор | 0,5 склянки |
Манна крупа | 2–3 ст. л. |
Приготування
- Готуємо тісто на вареники з вишнею. Відокремте яєчні білки від жовтків. Потім добре розмішайте білки з водою, молоком і сіллю. Не припиняючи помішувати, додайте до маси борошно. У результаті повинно вийти круте тісто, тому вимішуйте його до тих пір, поки воно не здасться вам достатньо тугим. Після того, як тісто буде готове, помістіть його до каструлі та накрийте кришкою або серветкою. Залиште на 30–40 хвилин, щоб тісто стало більш еластичним.
- Наступним кроком буде приготування начинки. Якщо ви використовуєте свіжу ягоду, вимийте її та видаліть кісточки, якщо заморожену — достатньо попередньо її розморозити. Пересипте цукром і манною крупою та залиште на 30–40 хвилин. Сік, що утворився, злийте і начиняйте вареники ягодами. Досвідчені господині знають: додавання манної крупи до ягід запобігає витіканню соку при варінні. Якщо манну крупу не класти, то, як правило, сік з вареників витікає, а тісто розклеюється.
- Ліпимо вареники: відріжте частину готового тіста, розкачайте його качалкою у тонкий пласт і, використовуючи стакан або тарілочку відповідного діаметру, видавіть маленькі «млинчики».
- На середину кожного вирізаного кружечка викладіть приблизно чайну ложку начинки, потім, защипуючи, з'єднайте краї тіста. Так ліпимо і решту вареників.
- Як варити? Варити вареники рекомендується у киплячій підсоленій воді (на 4 л води використовуйте неповну столову ложку солі). Як тільки вони спливуть, спробуйте їх на готовність (досить просто переконатися, що тісто проварилося), потім вийміть шумівкою (або просто ложкою) і відразу подавайте на стіл. Аби вареники не склеювалися, зверху можна покласти шматочок вершкового масла. Подавайте класично — зі сметаною.
Вареники з полуницею на воді
Соковита, корисна, апетитна і надзвичайно смачна. Всі ці слова про полуницю. Просто неймовірну кількість страв можна приготувати з цих ягід. Нижче ми пропонуємо вам кілька рецептів вареників з полуницею, які (ми в цьому впевнені!) сподобаються як дітям, так і дорослим.
Інгредієнти
Пшеничне борошно | 1 склянка |
Яйце куряче | 1 шт. |
Вода | 1,5 склянки |
Сіль, цукор або цукрова пудра | за смаком |
Полуниця ТМ «Рудь» | 400 г |
Приготування
- У глибокій мисці змішати просіяне борошно, сіль, яйця і воду.
- Перемішати інгредієнти і замісити тісто.
- Скачати з тіста ковбаску і порізати на невеликі шматочки. Розкачати їх і зробити кружальця (або вирізати їх склянкою).
- Для начинки попередньо розморозити полуницю.
- На кожен кружечок покласти ягоду і посипати цукром. Скласти кружечок навпіл і защепити краї.
- Варити вареники в підсоленій воді приблизно 5 хвилин.
Вареники з полуницею на пару
Інгредієнти
Пшеничне борошно | 6 ст. л. |
Кефір ТМ «Рудь», 3,2 % | 150 мл |
Харчова сода | 0,5 ч. л. |
Сіль | щіпка |
Полуниця ТМ «Рудь» | Цукор за смаком |
Приготування
- Змішати борошно, сіль і соду.
- У борошно влити кисле молоко.
- Замісити тісто спочатку за допомогою вилки або ложки, після – руками. Тісто має вийти не надто тугим.
- Тісто розкачати у вигляді ковбаски і розрізати на рівні шматочки.
- Зробити кружечок зі шматочка тіста. Покласти попередньо розморожену ягоду і зверху посипати цукром.
- З’єднати краї кружечка і сформувати вареник.
- Закип'ятити воду в каструлі. Обв’язати верх посудини марлею. Коли вода почне закипати, покласти на марлю вареники і накрити перевернутою догори дном мискою. Вареники будуть готові через 6–7 хвилин.
Вареники з полуницею на кефірі
Вареники на кефірі, на щастя, вдаються добрими навіть у ще не досвідчених господарок. Тісто в них ніжне і м'яке, а при варінні не розклеюється. Порівняно з традиційними, вареники на кефірі роблять великими — розміром з півдолоні, але якщо ви все ж таки віддаєте перевагу маленьким, це не забороняється.
Інгредієнти
Кефір ТМ «Рудь», 1 % | півлітра |
Борошно | 1 кг |
Сіль | 1 ч. л. |
Вода | 1 ч. л. |
Яйце куряче | 1 шт. |
Свіжа або заморожена полуниця | за смаком |
Приготування
- Розчиніть у кефірі або домашньому кисляку сіль і соду. Потім додайте яйце і добре розмішайте.
- Далі, поступово додаючи борошно, замісіть круте (але не занадто) тісто. Викладіть масу на стіл (не забудьте попередньо присипати поверхню борошном), злегка помніть, але сильно вимішувати не слід. Можна починати приготування. При розкатуванні присипайте пласти тіста борошном або ж поставте ємність із тістом в холодильник на 15–20 хвилин — після такої процедури воно буде набагато менше липнути до рук.
- Ліпимо вареники: відріжте невеликий шматочок від загальної маси тіста і скачайте з нього ковбаску, яку наріжте на шматочки середньої величини (товщина тіста — 1,5 см, діаметр — 5 см).
- Кожен шматочок розкачайте у млинець (при необхідності можете знову трохи припорошити тісто борошном). Полуницю для начинки розріжте на кілька шматочків, присипте цукром і додайте дрібку крохмалю, — це не дозволить соку витекти. З'єднайте краї і, поперемінно натискаючи великим і вказівним пальцями, заплетіть по краю вареника косичку (якщо така форма закриття вареника дається вам складно, зробіть це так, як вмієте).
- Відварюйте вареники у киплячій воді, бажано у каструлі широкого діаметра. Після того, як вареники спливуть, варіть їх ще 2–3 хвилини.
- Подавати вареники найкраще зі сметаною, але є варіанти і для ласунів — зі згущеним молоком або сметаною, змішаною з ягідним сиропом.
Цікаві факти про вареники
- На початку дев'яностих в канадському містечку під назвою Глендон на кошти вихідців з України був встановлений пам'ятник варенику. У самій же Україні пам'ятник цій страві вперше відкрили в Черкасах у 2006 році. Пізніше, в 2010, вже в Черкаській області встановили символ перемоги над кризою в 2009 році — величезний вареник.
- Серед вареників є свій топ популярності. Перше місце зайняли вареники з картоплею, друге — дісталося вареникам із сиром, на третьому — розташувалися вареники з вишнями та іншими ягодами.
- В одному із львівських ресторанів щодня подають до 500 кг вареників.
- На канадських монетах номіналом у два долари мав бути український вареник, але замість цього там красується білий полярний ведмідь.
- На території сучасних Полтавської та Чернігівської областей була дуже популярна начинка для вареників з борошна. Спочатку підсмажували сало до жовтої шкварки. Потім у смалець додавали борошно, при цьому постійно помішуючи. Начиняли вареники охолодженою зажаркою. І називалися вони «вареники з піском».