Рецепти рису з овочами
НазадОпис страви
Ще з давніх часів рис відомий своїми дієтичними властивостями і користю для організму, саме тому він широко використовується в різних кухнях світу для приготування корисних і смачних других страв: таких, як різотто з овочами, плов і цимес з м'ясом, паелья і бір'яні. Існують певні секрети, як приготувати плов або різотто, щоб вони вийшли особливо апетитними, ніжними і принесли задоволення найвимогливішим гурманам.
Середньоазіатська кухня: як приготувати плов
Традиційний для кухні середньоазіатських країн плов з овочами і м'ясом виходить неймовірно розсипчастим і ароматним, а секрет цього криється в технології роздільного приготування інгредієнтів
Інгредієнти
Рис | 1 склянка |
М'ясо | 400 г |
Ріпчаста цибуля | 1 головка |
Морква | 1 шт. |
Перець болгарський | 1 шт. |
Часник | 1 зубчик |
Спеції та сіль | за смаком |
Приготування
Ідеальним посудом для плову вважається казан або глибока сковорода, в якій компоненти тушкуються. Добре промитий рис відварюємо в підсоленій воді (у пропорції 1:2) на повільному вогні без помішування.
У цей час подрібнене м'ясне філе обсмажуємо на розпеченій рослинній олії до утворення рум'яної скоринки. Потім додаємо нарізані кубиками цибулю, моркву і болгарський перець, подрібнений часник і смажимо ще 5–7 хв, після чого в отриману масу вливаємо трохи бульйону, солимо, приправляємо спеціями і тушкуємо на повільному вогні до готовності.
На завершальному етапі можна з'єднати зернову і овочеву складову і злегка протушкувати або навіть подавати до столу в роздільному вигляді.
Італійська кухня: різотто з овочами
Вишукана італійська кухня знаменита на весь світ своїм різотто з овочами, морепродуктами або м'ясом
Інгредієнти
Рис | 200 г |
Цибуля ріпчаста | 1 шт. |
Морква | 1 шт. |
Перець солодкий | 1 шт. |
Помідор | 2 шт. |
Горошок зелений | 50 г |
Бульйон | 0,5 л |
Олія рослинна | 2–3 ст. л. |
Сіль, спеції, зелень | за смаком |
Приготування
Готується різотто в глибокій сковороді з кришкою, в якій розжарюють рослинне масло і злегка обсмажують на ньому подрібнену цибулю. Потім додають і обсмажують рис спеціальних сортів з високим вмістом крохмалю.
Бульйон додають поступово в невеликих кількостях і дають йому повністю увібратися. Через 5–7 хв повільного тушкування додають нарізані кубиками перець і моркву, ще через 7–10 хв – зелений горошок, помідори, сіль і спеції і тушкують до готовності.
Рис з овочами в українській кухні
У нашій національній, українській кухні особливої страви з рису поки не придумали, тому кожна господиня готує за власним смаком рис з овочами.
Інгредієнти
Вода або бульйон | 2 склянки |
Овочева суміш ТМ «Рудь» на вибір | 250–300 г |
Рослинна олія | 3–4 ст. л. |
Сіль, спеції, зелень | за смаком |
Рис довгозернистий | 1 склянка |
Приготування
На сковороді розігріваємо олію і висипаємо заморожену овочеву суміш. Злегка обсмажуємо і додаємо рис. Протягом декількох хвилин обсмажуємо гарнір, поки рис не стане прозорим, а потім додаємо воду або бульйон, спеції і зелень, накриваємо кришкою і тушкуємо протягом 15–20 хв на слабкому вогні до готовності.
Рис з овочами, рецепт в мультиварці
Інгредієнти
Рис | 1 склянка |
Бульйон | 2 склянки |
Овочева суміш | 1 пакет |
Масло «Хуторок Селянський» ТМ «Рудь» | 2–3 ст. л. |
Приготування
У чашу мультиварки поміщаємо масло і овочі, включаємо режим смаження на 10 хв. Потім всипаємо рис, спеції, сіль за смаком і заливаємо бульйоном. Закриваємо кришку чаші та обираємо оптимальний для вашої мультиварки режим варіння на 30–40 хв. У результаті виходить ароматний і розсипчастий гарнір.
Для швидкого приготування плову з овочами можна скористатися готовою сумішшю «Овочі з рисом та шампіньйонами» від ТМ «Рудь».