Цвітна капуста, запечена під соусом бешамель
НазадОпис страви
Ще кілька століть тому цвітна капуста була великою рідкістю на столах українців — культивований у Сирії продукт не піддавався вирощуванню на слов’янських землях, тому був надто дорогим.
Та з розвитком сільського господарства й появою нових трендів здорового харчування цвітна капуста легко увійшла в раціон українських родин. А завдяки зручним заготовкам від ТМ «Рудь» смакувати цим корисним дієтичним продуктом можна не тільки в сезон, а протягом всього року.
Цвітна капуста, запечена під соусом бешамель і щедро посипана тертим сиром, — апетитна страва з ніжною повітряно-кремовою текстурою та красивою рум'яною скоринкою. Класичний французький соус додає страві особливої соковитості, а часник і орегано — пікантного смаку та яскравого аромату.
Щоб капуста була хрумкою та не розвалювалася в процесі приготування, під час відварювання додайте у воду шматочок лимона й кілька стебел кропу.
Особливої уваги потребує приготування соусу. Під час пасерування муки та вершкового масла суміш має здобути приємний золотистий відтінок, тому смажити її потрібно виключно на слабкому вогні, постійно помішуючи. Молоко додавайте поступово, тонкою цівкою, щоб уникнути появи грудочок.
Цвітна капуста, запечена в соусі бешамель, чудово підходить для дієтичного та дитячого харчування — страва поживна, малокалорійна та легко засвоюється організмом.
Цвітна капуста, запечена із соусом бешамель та сиром
Запікайте цвітну капусту не більше 5–10 хвилин — так у ній збережеться максимум вітамінів та мікроелементів.
Страва є корисним доповненням до м'яса та риби. Однак ласувати нею можна й самостійно — ситість на кілька годин гарантована.
Інгредієнти
Цвітна капуста ТМ «Шеф-кухар» | 350 г |
Лимон | 30 г |
Кріп | пучок |
Молоко ТМ «Рудь» | 250 мл |
Часник | зубчик |
Майонез | 1 ст. л. |
Твердий сир | 50 г |
Вершкове масло «Вологодське», 82,5 % | 20 г |
Борошно пшеничне | 20 г |
Сіль | за смаком |
Орегано | за смаком |
Мускатний горіх | за смаком |
Приготування
1. Два літри води доводимо до кипіння, додаємо стебла кропу, сіль та шматочок лимона.
2. Цвітну капусту ТМ «Шеф-кухар» кидаємо в каструлю з окропом та варимо протягом чотирьох хвилин.
3. Готуємо соус. В окремій невеликій каструлі розігріваємо вершкове масло. Додаємо просіяне борошно та швидко перемішуємо, підігріваючи суміш на повільному вогні.
4. Після обсмажування муки додаємо в каструлю 100 мл молока та перемішуємо вінчиком за годинниковою стрілкою. Потім додаємо ще 50 мл молока, дрібку солі й зовсім трохи мускатного горіха. Соус готовий.
5. Відварену капусту викладаємо на застелену пергаментом форму для випікання. Посипаємо орегано та поливаємо соусом бешамель.
6. Сир натираємо на грубій тертці, додаємо майонез та пропущений через прес часник. Перемішуємо. Викладаємо сирну масу на цвітну капусту.
7. Розігріваємо духовку до температури 220 °C та ставимо капусту запікатися протягом 4–5 хвилин.
Готову страву відразу подаємо до столу!