Рецепти оладок
НазадОпис страви
Оладки — за ними довга історія, багатовікові традиції та надзвичайно багата спадщина, яку складають найрізноманітніші рецепти. Що ми знаємо про цю страву сьогодні, окрім того, що є оладки на молоці і оладки на кефірі? Можливо, чиясь ерудиція з цього питання і виходить за окреслені межі, але навряд чи таких виявиться багато.
Тому пропонуємо вашій увазі кілька найцікавіших фактів про оладки, назву та історію рецептури, способи приготування та найкращі рецепти. Не маючи наміру, руйнувати традиції, розглянемо і оладки на молоці та кефірі. Але це буде трішечки згодом...
Перша згадка про оладки датується серединою XVI століття, але аж до 1938 року в правописі не існувало усталеної форми написання. Та це не заважало слову побутувати в усному мовленні. Скажімо, в ХVII-XIX ст. борошняні вироби, що чимось нагадують млинці, з різноманітною начинкою (варення, мармелад, пюре з яблук) називали оладками. Ця страва вважалася дуже смачним десертом і подавалася на стіл тільки гарячою. Походять «оладки» від слова «олеум», тобто олія.
Прообразом сучасних оладок є товстуваті млинці з кислого тіста, які смажили на олії. З появою великої кількості рецептів з’явилися і абсолютно нові страви: оладки картопляні, з пшона, манки. Тому під самим словом «оладки» швидше розумілася певна форма млинця, аніж його склад чи технологія приготування.
Сучасні оладки — це кулінарний виріб, що являє собою смажені коржики з рідкого тіста, замішаного на воді, молоці або кефірі, на основі борошна та яєць. Відмінність від млинців їм надає використання соди або дріжджів в тісті, що роблять оладки пухкішими. Оскільки оладки — здобна страва, їх після приготування можна щедро присмачувати варенням, сметаною, медом, згущеним молоком і т.п.
Мабуть, кожна господиня погодиться, що ця, легка в приготуванні, страва завжди готова виручити і допомогти. Адже приготуй оладки з часничком — і буде чудова закуска, з м’ясом — відмінна друга страва, а додати до свіженьких оладок сметанки «Рудь», цукру, варення чи фруктів — і кращого десерту годі й шукати...
Ну що, апетит розігрався? Отже, можна приступати і до приготування. Тісто для оладок будемо замішувати на молоці або ж кефірі, аби страва була здобною, ситною, смачною та пишним.
Шоколадні оладки на молоці
Тісто для оладок будемо замішувати на молоці або ж кефірі, аби страва була здобною, ситною і смачною.
Інгредієнти
Борошно | 1 склянка |
Розпушувач | 1 ч. л. |
Какао | 2 ст. л. |
Яйця | 2 шт. |
Шоколад (поламаний на шматочки) | 50 г |
Молоко 2,6% ТМ «Рудь» | 200 мл |
Цедра | 1 апельсина |
Апельсиновий сік | 2 ст. л. |
Олія | для смаження |
Приготування крок за кроком
- Просіяти борошно і какао в миску, зробити невелике заглиблення в центрі. Влити яйця і ретельно збити.
- Шоколад і молоко змішати в каструлі до повного розчинення шоколаду. Влити в тісто і збити до однорідного стану.
- Додати цедру і сік апельсина, добре перемішати. Випікати оладки на сковороді на олії з обох сторін.
Оладки на молоці з яблуками
Інгредієнти
Борошно | 0,5 кг |
Молоко 2,5% ТМ «Рудь» | 2-2,5 склянки |
Дріжджі | 25 г |
Яйця | 2 шт. |
Масло «Хуторок селянський» ТМ «Рудь» | 2 ст. л. |
Цукор | 1 ст. л. |
Сіль | 0,5 ч. л. |
Яблука | 3-4 шт. |
Приготування крок за кроком
Зверніть увагу, що яблука не обов’язковий інгредієнт, його можна замінити 100-150 г родзинок, домашнього сиру, тертого сиру, подрібнених горіхів.
- В теплому молоці розвести дріжджі, додати масло, яйця, цукор, сіль. Вимішуючи, додати борошно.
- Накрити полотенцем і поставити в тепле місце для бродіння.
- Очистити яблука, нарізати тоненькими шматочками і покласти в тісто (якщо воно вже підійшло). Або ж можна наливати тісто ложкою, змоченою у воді, на сковорідку з розігрітою олією, а поверху розкладати яблука.
- Оладки обсмажити з двох сторін, посипати цукром-піском.
Оладки на молоці з сиром
Інгредієнти
Борошно | 2 склянки |
Молоко ТМ «Рудь» | 1,5 склянки |
Яйця | 2 шт. |
Твердий сир | 250 г |
Сіль | за смаком |
Пряжене масло | для заправки |
Приготування крок за кроком
- Яєчні жовтки розтерти з сіллю, помішуючи, додати молоко і борошно.
- Додати збиті білки і акуратно перемішати.
- Сир нарізати тонкими квадратними шматочками.
- Розігріти сковорідку з топленим маслом. Класти по 1 столовій ложці тіста, а зверху — шматочки сиру.
- Обсмажити з обох сторін.
- При подачі на стіл полити зверху топленим маслом.
«Медові» оладки на молоці
Інгредієнти
Борошно | 2 склянки |
Молоко | 2 склянки |
Яйця | 2 шт. |
Сіль | дрібка |
Мед | 6 ст. л. |
Коньяк | 3 ст. л. |
Цукор | за смаком |
Приготування крок за кроком
- Всипати борошно і сіль, поступово додати по одному яйцю, помішуючи тісто.
- Додати одну склянку молока і перемішувати до утворення однорідної маси.
- Додати решту молока, знову перемішати, накрити тісто полотенцем і дати йому підійти протягом 30 хвилин.
- На розігрітій сковорідці обсмажити оладки з обох сторін.
- Мед змішати з коньяком і змазати ним гарячі оладки. Звернути їх рулетиком і посипати цукром.
Бананові оладки на кефірі
Інгредієнти
Банан | 3 шт. |
Кефір 1% ТМ «Рудь» | 1 стакан |
Яйця | 2 шт. |
Борошно | 0,5 склянки |
Цукор | 1 ч. л. |
Гашена сода | 0,5 ч. л. |
Сіль | дрібка |
Приготування крок за кроком
- Банани розім'яти, додати яйця, кефір, соду, цукор, сіль і борошно.
- Перемішати і випікати оладки на змащеній маслом сковороді.
- Оладки подавати до столу зі сметаною або варенням.
Оладки на кефірі з родзинками
Інгредієнти
Борошно | 1 склянка |
Яйця | 3 шт. |
Цукор | 1 ст. л. |
Сіль | 0,5 ч. л. |
Сода | 0,5 ч. л. |
Родзинки | 2 ст. л. |
Масло «Хуторок Селянський» 73% ТМ «Рудь» | 2 ст. л. |
Кефір 3,2% ТМ «Рудь» | 2 склянки |
Олія | для смаження |
Приготування крок за кроком
- Яйце збити з сіллю, цукром і маслом «Рудь».
- Додати склянку кефіра і борошно.
- Вимісити тісто, додавши решту кефіру.
- Наприкінці замішування тіста додати помиті родзинки і соду (соду погасити).
«Морквяні» оладки на кефірі
Інгредієнти
Морква | 0,5 кг |
Яйця | 2 шт. |
Борошно | 0,5 склянки |
Кефір ТМ «Рудь» | 1 склянка |
Сіль | 0,5 ч. л. |
Цукор | 1 ст. л. |
Олія | 4 - 5 ст. л. |
Приготування крок за кроком
- Очистити моркву, натерти на тертці.
- Змішати з яйцями, цукром і сіллю.
- Додати борошно і кефір. Замісити густе тісто.
- В сковорідці розігріти олію і столовою ложкою викладати оладки.
- Смажити з обох боків. Подавати до столу зі сметаною.
Цікаві факти про оладки
Чи замислювалися ви коли-небудь про те, що означає сон, в якому ви, приміром, їсте оладки, або пригощаєте ними кого-небудь? Тоді вам буде цікаво почитати, яке ж значення мають такі цікаві сни.
Якщо сниться, що ви готуєте оладки — це знак, що вам слід бути економними і заощадливими.
Пригорілі оладки — до успіху, щастя і веселого проведення часу
.Ви пригощаєте оладками когось, і їх нахвалюють — удача на вашому боці.
Якщо ж від ваших оладок відмовляються — позбудетеся неприємностей.
А ще, якщо вам наснилися оладки — це може означати, що вранці потрібно їх приготувати і порадувати себе і близьких.